En berättelse om innovation

Födelsen av Hoover och den första dammsugaren i historien

En låda, en fläkt, ett silkesörngott och en kvast - så föddes den första dammsugaren i historien. Idén som förvandlade dessa enkla element till en av de mest revolutionära teknologierna, tillhör James Spangler. Han var en nattvakt i New Berlin, Ohio, som led av astma och var trött på att andas in dammet som uppstod i affären där han arbetade. James patenterade uppfinningen och drömde om att inbringa den i varje hus i Amerika. Han behövde någon som trodde på hans projekt och hade färdigheter och resurser som krävs för att utföra det.

Han bestämde sig för att skicka sin första, rudimentära dammsugare till sin kusin, Susan Hoover. Det var ett drag som gjorde honom förmögen. Susan försökte använda dammsugaren hemma i några dagar och blev en entusiastisk anhängare. Hon visade det för sin man, William Hoover - ägaren till ett litet företag som producerade lädervaror och sålde dem i hans butik i New Berlin. Flera år bland kunder hade gjort det möjligt för honom att bli väl bekant med marknaden. Som en framsynt entreprenör, kunde han genast se den enorma potentialen i den framtida ”kvasten”. Han köpte patentet, startade produktionen och etablerade företaget med namnet ”The Hoover Company”. Detta var 1909.

Den lilla produktionsanläggningen tillverkade först sex dammsugare om dagen för den lokala marknaden. Men tack vare ett kostnadsfritt testerbjudande, blev efterfrågan multiplicerat dagligen, tills en industriell skalaproduktion behövdes för att möta den ständigt ökande efterfrågan. På väldigt kort tid blev order ”Hoover” en del av det engelska språket och synonymt med ”städning med dammsugare”. Det används fortfarande än idag. 

Hoover erbjuder morgondagens standard

Senaste nytt över hela världen. Under de följande årtiondena etablerar Hoover ett nytt företag i London och öppnar flera fabriker i Storbritannien och Europa. Senare expanderar det till Asien och Afrika. Det är början på en stor grupp med ett varumärke som står ut för sin ständiga strävan efter lösningar som kan förutse trenderna genom vackra, funktionella och mycket innovativa hushållsapparater.

Under 1926 blev Hoover det första företaget att producera en upprättstående dammsugare. År 1936, patenterade Hoover den flexibla slangen vilket sedan blev standard för alla moderna dammsugare. År 1946 började man producera cylinderdammsugare. Under 1948 började Hoover expandera till andra sektorer, från produktionen av tvättmaskiner och sedan andra stora hushållsapparaten för städning, matlagning och kylning. Hoover Group fortsatte expandera fram till 1980-talet, då tillverkningen och affären omorganiserades. 

I slutet av en lång fusions- och inkorporationsfas blev Hoover European Appliances Group köpt av Candy år 1995, med alla exklusiva rättigheter till varumärket Hoover i Europa, Nordafrika och Mellanöstern, utöver de tidigare sovjetiska länderna.  

 

Passion för design och teknologi

100 år av Hoover

År 2008 firade grupper Hoovers första århundrade med en speciell serie av produkter som var toppklass gällande innovation, prestation och uppmärksamhet på detaljer. Under hela 2008 hade alla Hoovers produkter och kommunikationer en ”Celebrating 100 Years”-logo – ett uppnående som få varumärken kan skryta om. 

Maximal prestation i alla format

Firandet av hundraårsjubileet kom till ett slut, men lanseringen av avancerade teknologiprodukter fortsatte. Forsknings- och utvecklingsverksamheter är inriktade på att erbjuda enastående prestationer inom alla områden.

Spela in Maxi kapacitet

Hoover har rekordet för tvättmaskiner med standardmått som har den största lasten på 13 kg. Det här är Dynamic Mega, som i tvätt/tork versionen kan tvätta upp till 13 kg och torka upp till 8 kg. Det är i stort sett dubbelt så mycket som en vanlig tvätt/torkmaskin. Maxi kapacitet finns också för ugnar (upp till 78 liter) och diskmaskiner (upp till 16 platsinställningar)

Dammsugare i klass 4 A

Energimärkningarna för Hoovers cylinderdammsugare är de första att ha klass 4 A, vilket innebär maximal energieffektivitet, filtreringseffektivitet och dammutsugningskapacitet på mattor och hårda golv, med den lägsta ljudnivån. Detta resultat är tack vara den multi-cykloniska Airvolution™ teknologin, som använder centrifugalkraften av många små cykloner för att separera luft från damm. Dammet pressas till dammsugarens botten utan att överbelasta filtret. I påslösa dammsugare tillåter PACT (Power Active Compression Technology) att komprimera damm till en tiondel av volymen. På detta sätt bildas ett litet tegel, vilket minskar spridningen av damm i luften när behållaren öppnas. 

Tystlåten teknologi

Den högsta prestationen behöver nödvändigtvis inte ha det största ljudet. De senaste teknologierna som utvecklats av Hoover menar att utmärkta resultat kan ha de lägsta ljudnivåerna på marknaden. Små apparater har särskild nytta av Dynamic Silence-teknologin, som minskar vibrationer och absorberar ljud, vilket drastiskt minskar ljudnivån. På den nya A-Cubed Silence cylinderdammsugaren, går ljudnivån ner till 62 dB, vilket innebär att dammsugaren kan användas när som helst under dagen utan att störa grannarna eller väcka barnen. För de stora apparaterna har Hoover först uppfunnit Silent Inverter, och sedan Perfect Silent Inverter. Tvättmaskiner med Perfect Silent Inventer, så som Dynamic Mega och Dynamic Nect serierna, producerar endast 48 dB under en tvättcykel. Det är ungefär en tredjedel av ljudet som produceras i traditionella tvättmaskiner.                 

Den nya gränsen av tvättmaskin 

Digital evolutionen: fjärrstyrda apparater

Under eran av smartphones och Always-On-anslutningar, är Hoover ännu en gång före tiden och lanserar en rad tvättmaskiner, diskmaskiner, kylskåp, ugnar, köksfläktar, och spishällar som kan hanteras, övervakas och åtgärdas från en mobil enhet med hjälp av applikationen Hoover Wizard. Anslutningen är genom Wi-Fi på One Fi modeller och genom NFC på One Touch.