En berättelse om innovation

Födelsen av Hoover och den första dammsugaren i historien

En låda, en fläkt, ett silkesörngott och en kvast - så föddes den första dammsugaren i historien. Idén som förvandlade dessa enkla element till en av de mest revolutionära teknologierna, tillhör James Spangler. Han var en nattvakt i New Berlin, Ohio, som led av astma och var trött på att andas in dammet som uppstod i affären där han arbetade. James patenterade uppfinningen och drömde om att inbringa den i varje hus i Amerika. Han behövde någon som trodde på hans projekt och hade färdigheter och resurser som krävs för att utföra det.

Han bestämde sig för att skicka sin första, rudimentära dammsugare till sin kusin, Susan Hoover. Det var ett drag som gjorde honom förmögen. Susan försökte använda dammsugaren hemma i några dagar och blev en entusiastisk anhängare. Hon visade det för sin man, William Hoover - ägaren till ett litet företag som producerade lädervaror och sålde dem i hans butik i New Berlin. Flera år bland kunder hade gjort det möjligt för honom att bli väl bekant med marknaden. Som en framsynt entreprenör, kunde han genast se den enorma potentialen i den framtida ”kvasten”. Han köpte patentet, startade produktionen och etablerade företaget med namnet ”The Hoover Company”. Detta var 1909.

Den lilla produktionsanläggningen tillverkade först sex dammsugare om dagen för den lokala marknaden. Men tack vare ett kostnadsfritt testerbjudande, blev efterfrågan multiplicerat dagligen, tills en industriell skalaproduktion behövdes för att möta den ständigt ökande efterfrågan. På väldigt kort tid blev order ”Hoover” en del av det engelska språket och synonymt med ”städning med dammsugare”. Det används fortfarande än idag. 

Hoover erbjuder morgondagens standard

Senaste nytt över hela världen. Under de följande årtiondena etablerar Hoover ett nytt företag i London och öppnar flera fabriker i Storbritannien och Europa. Senare expanderar det till Asien och Afrika. Det är början på en stor grupp med ett varumärke som står ut för sin ständiga strävan efter lösningar som kan förutse trenderna genom vackra, funktionella och mycket innovativa hushållsapparater.

Under 1926 blev Hoover det första företaget att producera en upprättstående dammsugare. År 1936, patenterade Hoover den flexibla slangen vilket sedan blev standard för alla moderna dammsugare. År 1946 började man producera cylinderdammsugare. Under 1948 började Hoover expandera till andra sektorer, från produktionen av tvättmaskiner och sedan andra stora hushållsapparaten för städning, matlagning och kylning. Hoover Group fortsatte expandera fram till 1980-talet, då tillverkningen och affären omorganiserades. 

I slutet av en lång fusions- och inkorporationsfas blev Hoover European Appliances Group köpt av Candy år 1995, med alla exklusiva rättigheter till varumärket Hoover i Europa, Nordafrika och Mellanöstern, utöver de tidigare sovjetiska länderna.